Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Απαραίτητο το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και για μισθώσεις από 9 Ιουλίου

Πηγή: enet.gr, 10:38 Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011


Υποχρεωτική θα είναι η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και στα ακίνητα που προορίζονται για μίσθωση από τις 9 Ιουλίου, κάτι που εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές του χρόνου για τις αγοραπωλησίες. 


Υπεύθυνοι για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι ενεργειακοί επιθεωρητές ενώ το κόστος του υπολογίζεται στα 1 – 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια και στα 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για τα υπόλοιπα κτίρια. 

Αναλυτικά για επιθεώρηση ολόκληρης πολυκατοικίας το πιστοποιητικό κοστίζει 1 ευρώ/τ.μ. με ελάχιστο τα 200 ευρώ. Για διαμέρισμα είναι 2 ευρώ/τ.μ. με ελάχιστο τα 150 ευρώ ενώ για μονοκατοικίες το κόστος είναι 1,5 ευρώ/τ.μ. με ελάχιστο κόστος τα 200 ευρώ. 

Σκοπός του ενεργειακού πιστοποιητικού είναι η ενημέρωση του αγοραστή ή του ενοικιαστή για το πόση ενέργεια καταναλώνει το ακίνητο για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, αερισμό κτλ. 

Όσοι νοικιάσουν κάποιο ακίνητο από τις 9 Ιουλίου και μετά θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει πρώτα την έκδοση του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να αναφέρεται στο συμφωνητικό ενώ η εφορία δεν θα θεωρεί συμβόλαια χωρίς την προσκόμιση αντιγράφου του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.   

Η έκδοση του θα είναι υποχρεωτική μόνο για τις νέες συμβάσεις μίσθωσης, όχι για ανανεώσεις υφιστάμενων συμβάσεων και θα εφαρμόζεται σε ακίνητα άνω των 50 τμ.