Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Διακοσμώντας την βεράντα και τον κήπο - Μέρος Β'

Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος των προτάσεων για διακόσμηση της βεράντας και του κήπου μας. Η επιμέλεια κειμένου γίνεται από την ThinkDesign. Στο πρώτο μέρος είχαμε αναφερθεί στον ρόλο των διαχωριστικών και στην κατάλληλη εκμετάλλευση των σκιάσεων των χώρων. Σήμερα αναπτύσουμε τον ρόλο των χρωμάτων και των φυτών του χώρου.


Χρώματα

Το χρώμα είναι ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» που ενώνει το εσωτερικό του σπιτιού με το εξωτερικό. Μια σημαντική παράμετρος που οφείλετε να λάβετε υπόψη όταν χρησιμοποιείτε χρώμα είναι το ότι διαφοροποιείται κάτω από το φως του ήλιου. Θυμηθείτε ότι ένα παστέλ χρώμα που φαίνεται πολύ όμορφο στο εσωτερικό, «εξαφανίζεται» στους εξωτερικούς χώρους. Γι΄ αυτό, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο χρώμα, φροντίστε ώστε να είναι αρκετά πιο σκούρος ο τόνος στο εξωτερικό περιβάλλον. Το λευκό χρώμα, να το χρησιμοποιείτε με φειδώ, δεδομένου ότι αντανακλά πολύ έντονα το φως. Προτιμήστε ένα παλ κρεμ αντί για το ολόλευκο. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για τα έπιπλα, αλλά και για τα δάπεδα. Τα ζεστά χρώματα, όπως το κόκκινο και το κίτρινο, τραβούν το βλέμμα και κάνουν το χώρο να φαίνεται μικρότερος, ενώ τα ψυχρά παστέλ έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Μια πορτοκαλί τέντα ή ομπρέλα ή ένα τραπεζομάντιλο στους ίδιους τόνους, τραβούν το μάτι, εξαφανίζοντας οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια. Χρησιμοποιείστε με προσοχή τα πολύ ζωηρά χρώματα και προτιμήστε τα για να δώσετε μια επιπλέον πινελιά ή έμφαση σε κάποιο σημείο και όχι παντού. Τον ίδιο κανόνα εφαρμόστε και για τα λουλούδια. Ένα πολύχρωμο παρτέρι ή σύνθεση με γλάστρες δείχνουν πολύ πιο όμορφα όταν βρίσκονται κοντά σε έναν τοίχο βαμμένο σε απαλό χρώμα, παρά σε έναν ζωηρόχρωμο.

Φυτά και λουλούδια

Καταρχάς θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τον περιβάλλοντα χώρο. Εάν δεν έχετε αρκετά τετραγωνικά στη διάθεσή σας,  μη χρησιμοποιήσετε ογκώδη φυτά γιατί θα κλείσουν το χώρο εντελώς. Αν το μπαλκόνι σας είναι αρκετά στενό, προτιμήστε να τοποθετήσετε γλάστρες πάνω στα κάγκελα ή «κρεμαστά» φυτά στον τοίχο. Τοποθετήστε τα φυτά κατά μήκος της βεράντας ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα.
Επίσης, αν ο ήλιος ή ο αέρας χτυπούν πολύ το μπαλκόνι σας αποφασίστε προσεκτικά για το είδος των φυτών και των λουλουδιών που θα φυτέψετε, γιατί απλούστατα πολύ γρήγορα θα ξεραθούν. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να επιλέξετε ανθεκτικά φυτά στις καιρικές συνθήκες, όπως θάμνους, φυτά με σκληρό φύλλωμα και λουλούδια που ανθίζουν προς το καλοκαίρι. Προσέξτε βεβαίως και το χώμα, κάνοντας τις κατάλληλες προσμίξεις (αφού ρωτήσετε έναν γεωπόνο) ώστε να μπορείτε να έχετε καλύτερα και πιο υγιή φυτά. Διαλέξτε κατά προτίμηση φυτά με φύλλωμα που διατηρείται όλο το χρόνο για να υπάρχει πράσινο ακόμη και το χειμώνα.

Θυμηθείτε ότι ο σχεδιασμός και ο συνδυασμός των φυτών και των λουλουδιών θέλει μεγάλη προσοχή για να έχετε ένα όμορφο αποτέλεσμα. Χαμηλότερα και ψηλότερα φυτά, θα πρέπει να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε και να μπορούν να αναπτυχθούν αλλά και να συνδυάζονται καλά οπτικά.
Σε ό,τι αφορά τα αναρριχητικά, διαλέξτε (ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο μπαλκόνι σας) είτε αυτά με έντονο φύλλωμα, είτε εκείνα που έχουν και λουλούδια.

Μπορείτε επίσης να αφήσετε χώρο και για λουλούδια που είναι εποχιακά, όπως οι τουλίπες, τα κρινάκια κ.λπ. τα οποία ανθίζουν μόνο την άνοιξη, αλλά έχουν πολύ όμορφα χρώματα και κάποια από αυτά και ευωδιά. Τα περισσότερα λουλούδια με βολβούς ανθίζουν την άνοιξη, αν και υπάρχουν και κάποια φθινοπωρινά.

Επίσης πολύ όμορφα, ευωδιαστά, αλλά και χρήσιμα στην κουζίνα είναι όλα τα αρωματικά βότανα και φυτά, όπως ο βασιλικός, η ρίγανη, ο δυόσμος, το θυμάρι που μπορείτε να έχετε σε γλάστρες ή σε παρτέρι στο μπαλκόνι σας. Δεν είναι καθόλου δύσκολα στην καλλιέργεια.

Για να έχετε ένα όμορφο μπαλκόνι φροντίστε ώστε τα φυτά και τα λουλούδια να έχουν ωραίους χρωματικούς συνδυασμούς. Τα χρώματα χωρίζονται σε θερμά και ψυχρά. Έτσι τα θερμά χρώματα, το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο είναι πολύ ζωηρά και έντονα και τραβούν πολύ το μάτι, γι΄ αυτό είναι καλύτερα, τα λουλούδια με τέτοια χρώματα να τα χρησιμοποιείτε προς το κέντρο του χώρου σας ή κοντά σε τοίχους. Τα ψυχρά χρώματα, όπως το γαλάζιο, το μωβ, το ροζ είναι καλύτερα να τα χρησιμοποιείτε προς τις άκρες, γιατί έχουν την ιδιότητα να κάνουν το χώρο να φαίνεται πιο μεγάλος. Φυσικά αν έχετε μια μεγάλη γλάστρα όπου σκοπεύετε να φυτέψετε διάφορα λουλούδια, είναι πολύ ωραίο να έχετε μια μίξη χρωμάτων, αλλά και «πινελιές» από λευκά και κρεμ λουλούδια που κάνουν πιο εκλεπτυσμένο τον όλο συνδυασμό.