Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Διακοσμώντας την βεράντα και τον κήπο - Μέρος Α'

Σ αυτό το σημείο ξεκινάει μία θεματολογία που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα... Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα παρουσιάζονται από την ThinkDesign προτάσεις.. λύσεις.. για την διακόσμηση του κήπου ή της βεράντας μας.


Για τους ανθρώπους που ζουν στις πόλεις, η μόνη περίπτωση να απολαύσουν λίγες εικόνες πράσινου, μια μικρή όαση στο... δάσος του μπετόν είναι ένα όμορφο μπαλκόνι, μια ωραία βεράντα και στην καλύτερη περίπτωση μια πράσινη ταράτσα.

Διαχωριστικά
Επειδή ο διαθέσιμος χώρος ενός μπαλκονιού ή μιας βεράντας είναι πάντοτε πιο περιορισμένος από έναν κήπο, καλό θα ήταν να έχετε στο μυαλό σας ότι πρέπει να τον διατηρήσετε ανάλαφρο και καλύτερα είναι να αποφύγετε τα πολύ βαριά αντικείμενα και έπιπλα. Σε ένα μπαλκόνι είναι ωραίο να βάλετε διαχωριστικά για να διατηρείτε όσο γίνεται την ιδιωτικότητα του χώρου. Στη μία ή και στις δύο πλευρές δίνουν στυλ, σκιά και φυσικά σας προφυλάσσουν από τα αδιάκριτα βλέμματα. Διακοσμήστε τα με αναρριχητικά φυτά που δίνουν χρώμα και ζωντάνια, ενώ ταυτόχρονα δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Τα διαχωριστικά διατίθενται σε μεγάλη γκάμα υλικών και χρωμάτων, γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς πριν καταλήξετε. Αν το διαχωριστικό είναι από ξύλο, φροντίστε να είναι ανθεκτικό και κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους, γιατί αλλιώς θα σαπίσει και θα καταστραφεί πολύ γρήγορα, από τον ήλιο και τη βροχή. Επιπλέον, θα πρέπει να περαστεί με λάδι και προστατευτικό – ανεξαρτήτως εάν θέλετε να διατηρήσετε το φυσικό χρώμα του ξύλου ή να επιλέξετε κάποιο άλλο χρώμα. Μπορείτε όμως να δημιουργήσετε ένα διαχωριστικό και με πλαστικό, σίδερο ή μεταλλικό πλέγμα.


Σκιάσεις

Μπορούν να είναι πολύ απλές – χρησιμοποιώντας απλώς τις γνωστές μας τέντες – είτε πολύ πιο εξεζητημένες και ακριβές. Αν διαθέτετε μεγάλο μπαλκόνι, βεράντα ή ταράτσα, επιλέξτε την κατασκευή πέργκολας, με σιδερένια ή ξύλινη βάση, την οποία θα σκιάσετε με καραβόπανο – σταθερό ή με μηχανισμό που θα το απλώνει και θα το μαζεύει – ή απλώς με αναρριχητικά φυτά. Κι εδώ φυσικά, φροντίστε ώστε το χρώμα και το ντεσέν να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χρώματα και το ύφος που έχετε επιλέξει για τον εξωτερικό σας χώρο.
Μια ακόμη λύση που έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια είναι οι ομπρέλες. Μικρού μεγέθους που σκιάζουν μόνο ένα τραπεζάκι ή τόσο μεγάλες που να χαρίζουν τον ίσκιο τους σε ολόκληρη ταράτσα. Θα πρέπει να προσέξετε κυρίως την ανθεκτικότητά τους, γιατί κατά κανόνα στα ψηλά σημεία, υπάρχει πάντοτε πιο πολύς αέρας, οπότε μπορεί εύκολα να σπάσει.