Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Πρόσκληση δροσιάς από την ThinkDesign

Πρόσκληση δροσιάς

Το νερό είναι πηγή ζωής καλύπτει περίπου το 65% με 75% του βάρους του  ανθρώπινου οργανισμού. Όσο περισσότερο ο καιρός ζεσταίνει και το θερμόμετρο ανεβαίνει, μας προσφέρει τον καλύτερο τρόπο για να σβήσουμε τη δίψα μας. Ειδικότερα, μάλιστα για το δέρμα μας, που μαρτυρά την κατάσταση της υγείας, την ηλικία και τα επίπεδα κούρασης, είναι ακόμη πιο απαραίτητο, αφού δημιουργεί ασπίδα, καθώς ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και αποβάλλει τις τοξίνες.

Μια ερώτηση που σίγουρα έχετε ακούσει πολλές φορές: Πόσα ποτήρια νερό πίνετε ή πρέπει να πίνετε καθημερινά; Δύο, τρία, τέσσερα ή περισσότερα; Το θέμα είναι πολύ σημαντικό μια και η κατανάλωση νερού είναι απολύτως απαραίτητη για την υγεία μας. Κάντε τα βασικά πράγματα σωστά, αν λοιπόν θέλετε να έχετε μακροπρόθεσμα καλή υγεία θα πρέπει να πίνετε οπωσδήποτε 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Και αυτό γιατί η ανάγκη του οργανισμού για νερό είναι η αμέσως επόμενη από την ανάγκη του για οξυγόνο.
Δείτε γιατί χρειαζόμαστε τόσο πολύ αυτό το «ζωοδόχο» υγρό:
  • Βοηθά στην πέψη και στην απορρόφηση και την αποβολή της τροφής που καταναλώνουμε.
  • Βοηθά στην έκκριση και αποβολή των άχρηστων ουσιών από τα έντερα και τα νεφρά.
  • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος 24 ώρες το 24ωρο.
  • Λιπαίνει τις αρθρώσεις και τις μεμβράνες.
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, που αποτελεί το «μεταφορικό σύστημα» του οργανισμού και διανέμει τα θρεπτικά συστατικά σε ολόκληρο το σώμα. Θυμηθείτε ότι το 92% του αίματος αποτελείται από νερό.
  • Οι εκκρίσεις και τα πεπτικά υγρά του οργανισμού αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό. (Το πεπτικό σύστημα παράγει περίπου 1.7 λίτρα σιέλου την ημέρα!).
Έτσι λοιπόν σε κανονικές συνθήκες, ο οργανισμός μας χρειάζεται μεταξύ 1 ½  και 2 λίτρων νερού καθημερινά, για να μπορεί να λειτουργεί με τον σωστό τρόπο. Η καθημερινή αυτή  ποσότητα φυσικά εξαρτάται και από το σωματότυπό μας (βάρος και ύψος) αλλά και από τη διατροφή  ή το πόσο δραστήριοι είμαστε αλλά και από τις καιρικές συνθήκες.
Αν λοιπόν, ο καιρός είναι ζεστός, η εφίδρωση αυξάνεται και έτσι χρειαζόμαστε περισσότερο νερό για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ώστε να αισθανόμαστε πιο δροσεροί. Αν ασκούμαστε, για κάθε ώρα φυσικής δραστηριότητας, χρειαζόμαστε περίπου 1 με 3 ποτήρια νερού επιπλέον.

Ξέρετε ότι...
Το νερό είναι ένας φυσικός παράγοντας συγκράτησης της πείνας. Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση τροφής, γιατί ο εγκέφαλος δεν ξεχωρίζει μεταξύ πείνας και δίψας, οπότε όταν νομίζετε ότι πεινάτε, είναι πιθανόν ο οργανισμός να χρειάζεται ουσιαστικά νερό. Γι΄αυτό πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν πέσετε... στο φαγητό. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα ικανοποιήσει το αίσθημα που νομίζατε ως πείνα!

Πόσο καθαρό είναι το νερό που πίνουμε;
Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει, το νερό της Αθήνας, απολυμαίνεται με χλώριο. Το χλώριο προστατεύει το νερό από τυχαίες μολύνσεις που πιθανόν να προκύψουν στη διαδρομή του μέχρι να φθάσει στον καταναλωτή. Δηλαδή από μικρόβια και ιούς, από σπάσιμο σωλήνων, κακή συντήρηση του δικτύου, διαρροές κ.λπ. Επειδή όμως, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, τι συμβαίνει με το νερό στην υπόλοιπη χώρα; Δειγματοληψίες νερού γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τα δείγματα ελέγχονται από τα εργαστήρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να διαπιστωθεί αν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές υγιεινής. Αν και πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπεύθυνες για την ποιότητα του νερού είναι οι κατά τόπους κοινοτικές και δημοτικές αρχές. Άλλοι δήμοι και κοινότητες έχουν τα μέσα για τέτοιους ελέγχους και άλλοι όχι. Οπότε στη δεύτερη περίπτωση, επεμβαίνει η Υγειονομική Υπηρεσία, η οποία ελέγχει όχι μόνο την ποιότητα του νερού αλλά και τα έργα επεξεργασίας.
 
Εμφιαλωμένα νερά
Τα εμφιαλωμένα νερά, είτε ως επιτραπέζια είτε ως μεταλλικά δεν έχουν καμιά διαφορά. Εκείνο που θα πρέπει να προσέχουμε είναι τα μεταλλικά νερά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο. Αν ένας υπερτασικός πίνει συστηματικά τέτοιο νερό, παίρνει τόσο νάτριο, που είναι αδύνατον να ελέγξει την πίεσή του. Μεταλλικά νερά με περιεκτικότητα πάνω από 20 χιλιοστόγραμμα σε νάτριο δεν πρέπει να καταναλώνονται από υπερτασικά άτομα. Προσοχή λοιπόν στην ετικέτα και τα αναγραφόμενα στοιχεία.

Ιαματικό νερό για το δέρμα

Το ιαματικό νερό των φυσικών πηγών προσφέρει τις ιδιότητες του για να περιποιηθούμε το δέρμα μας, κάτι που ήταν γνωστό ήδη από τον 17ο αιώνα. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία των εγκαυμάτων, της ακμής, των λεκέδων του δέρματος καιτην ευρυαγγεία, δίνοντας άριστα αποτελέσματα. Χάρη στις καταπραϋντικές του ιδιότητες προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα και διατηρεί τη νεότητα και τη φρεσκάδα του. Μια και οι ιαματικές πηγές, όμως βρίσκονται μακριά από τις πόλεις, η κοσμετολογία έδωσε τη λύση, μεταφέροντας τα θαυματουργά συστατικά του σε σπρέι. Η διαδικασία γίνεται με τα τελειότερα μέσα, για να διατηρούνται τα δραστικά συστατικά του νερού. Συστατικά που περιποιούνται και ενισχύουν τη φυσική άμυνα του δέρματος κάθε στιγμή. Ειδικά, τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ιαματικά σπρέι για να ξυπνήσετε το δέρμα σας και να αποκτήσει λάμψη και φρεσκάδα. Αρκεί η χρήση του το πρωί, μόλις σηκωθείτε από κρεβάτι. Είναι πραγματική ανακούφιση, κατά τη διάρκεια της ημέρας, που το δέρμα αφυδατώνεται και ξηραίνεται.

H δροσιά του ντους
Στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, ένα χλιαρό μπάνιο μας ανακουφίζει και μας ξεκουράζει, ένα δροσερό ντους το πρωί , μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι, μας ξυπνά και μας τονώνει. Υπάρχουν όμως, ορισμένα μυστικά που κάνουν την επαφή  μας με το νερό ακόμη πιο ευεργετική.
Για την καθημερινή μας καθαριότητα ένα με δύο ντους είναι αρκετά. Άλλωστε στην επιλογή του ντους συνηγορούν γιατροί και... οικονομολόγοι. Οι δερματόλογοι συνιστούν να γεμίζουμε την μπανιέρα μας το πολύ μία φορά την εβδομάδα, γιατί το ζεστό νερό και τα αφρόλουτρα αφυδατώνουν την επιδερμίδα μας. Από την άλλη, η κατανάλωση νερού είναι κατά πολύ λιγότερη, μόλις 40 λίτρα, σε σχέση με τα περίπου 150 που χρειαζόμαστε για ένα μπάνιο.
Για ένα πραγματικά αναζωογονητικό ντους, που θα τονώσει τις λειτουργίες του οργανισμού και θα συσφίξει τους ιστούς, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτή του σώματος. Ένα μάλλον... ψυχρό ντους τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και διατηρεί την πίεση φυσιολογική. Το καλύτερο είναι να κάνετε ντους με κρύο νερό. Κατευθύνετε τη ροή του νερού από κάτω προς τα πάνω, ξεκινώντας από τα πόδια, τους μηρούς, τα χέρια και τους ώμους και συνεχίζετε με κυκλικές κινήσεις στην κοιλιά, το στήθος και τους γλουτούς, ενώ τελειώνετε με την πλάτη. Αν δεν αντέχετε το κρύο νερό, τρίψτε το σώμα σας με πανί που θα το βρέχετε συνεχώς με κρύο νερό.
 
Κουίζ: Τι πραγματικά γνωρίζετε για την ενυδάτωση;
Το νερό είναι ζωτικό για μια όμορφη και υγιή επιδερμίδα. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση της επιδερμίδας. Δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα.

  1. Συναγερμός! Διψάτε. Σας λείπει από τον οργανισμό σας:
Α) 0,5 λίτρο νερού
Β) ένα ποτήρι νερό
Γ) 1 λίτρο νερού

  1. Το σώμα μας περιέχει τόσο νερό:
Α) Όσο μια μισογεμάτη μπανιέρα
Β) Όσο μια μισοάδεια μπανιέρα
Γ) Όσο μια γυάλα 10 λίτρων

  1. Πόσος από τον συνολικό όγκο νερού στο σώμα μας εμπεριέχεται στο δέρμα μας;
     Α) Το 1/3 του συνολικού όγκου
     Β) ¼ αυτού του όγκου
     Γ) 1/5 του όγκου νερού
    
  1. Ποιο τμήμα του δέρματος περιέχει περισσότερο νερό;
Α) Η επιδερμίδα ή αλλιώς το ορατό τμήμα της επιδερμίδας.
Β) Το χόριο που βρίσκεται ακριβώς από κάτω
Γ) Ο υποδόριος ιστός, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το χόριο

  1. Ποιά είναι η περιεκτικότητα νερού που πρέπει να έχει η κεράτινη στιβάδα για να είναι γεμάτη;
     Α) Λιγότερο από 11%
     Β) Μεταξύ 11% και 12%
     Γ) Περισσότερο από 15%
  
  1. Η αφυδάτωση αφορά:
Α) Μόνο τα  ξηρά ή ώριμα δέρματα
Β) Όλα τα δέρματα, ακόμη και τα νεανικά ή με τάση λιπαρότητας
Γ) Μόνο το δέρμα των άλλων

  1. Για πόσο διάστημα κυκλοφορεί το νερό που πίνουμε στο οργανισμό μας;
Α) Μία ώρα
Β) Μία ημέρα
Γ) Δέκα ημέρες

Απαντήσεις

1-α. 0,5 του λίτρου νερό
2-α και β. Το σώμα μας περιέχει 30 ως 40 λίτρα νερό.
3-γ. 6-8 λίτρα νερό είναι αποθηκευμένα στα 2τμ. του δέρματός μας.
4-β. Αν η κεράτινη στιβάδα περιέχει 10 ως 15% νερό, το χόριο από μόνο του συγκεντρώνει περισσότερο από το 55% αυτής της ποσότητας.
5-β. Ένα ελαστικό και λαμπερό δέρμα προϋποθέτει τη σωστή υδάτωση της επιδερμίδας. Η υδρολιπιδική μεμβράνη (αποτελούμενη από σμήγμα και ιδρώτα) οφείλει να συγκρατεί το νερό στην επιφάνεια. Ας την προστατεύσουμε σωστά!
6-β. Όλα τα δέρματα μπορούν να αφυδατωθούν. Τα ξηρά δέρματα επειδή τους λείπουν λιπίδια, τα λιπαρά δέρματα λόγω της συχνής παραμέλησης, τα ώριμα δέρματα επειδή είναι πιο λεπτά και τα νεανικά δέρματα επειδή ταλαιπωρούνται όπως όλα, από τον αέρα, τη ζέστη, το κρύο, τη ρύπανση.
7-γ. Το νερό κυκλοφορεί για 10 ημέρες στον οργανισμό μας, χρόνος που απαιτείται για την υδάτωση των ζωτικών οργάνων. Συνιστάται να πίνετε νερό, εκτός γευμάτων, λίγο κάθε φορά και τακτικά, και όχι περισσότερο από 8 ποτήρια την ημέρα για να μην κουράζετε τον οργανισμό σας.

Το κουίζ έχει γίνει με τη βοήθεια της Biotherm