Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Διακοσμώντας την βεράντα και τον κήπο - Μέρος Γ'

Γλάστρες και δοχεία

Όποιο κι αν είναι το υλικό ή το μέγεθός τους, το πρώτο πράγμα που ελέγχετε πριν αγοράσετε είναι το αν στραγγίζεται καλά το νερό. Το υλικό, το στυλ και το μέγεθος θα τα διαλέξετε ανάλογα με το ύφος του εξωτερικού σας χώρου αλλά και με τις διαστάσεις του. Οι γλάστρες από πηλό είναι πολύ όμορφες, είναι όμως πιο βαριές και πολύ πιο ακριβές από τις πλαστικές. Αν και μπορείτε να έχετε μια μίξη από υλικά μην το παρακάνετε γιατί στο τέλος το αποτέλεσμα θα είναι κακόγουστο. Καλύτερα είναι να συνδυάσετε ανάλογα υλικά, όπως πέτρα και πηλό ή ξύλο για πιο γήινο και κλασικό αποτέλεσμα. Το πλαστικό, το fiber glass και άλλα τέτοια υλικά συνδυάζονται πιο δύσκολα και σίγουρα ταιριάζουν μόνο σε μια πολύ μοντέρνα κατασκευή σπιτιού σε συνολικό επίπεδο.
Ανάλογα πάλι με τις διαστάσεις του εξωτερικού σας χώρου, θα διαλέξετε και τις γλάστρες και τα φυτά σας. Θυμηθείτε ότι όσο πιο φαρδιά και βαθιά είναι μια γλάστρα, τόσο πιο «ευτυχισμένο» είναι το φυτό σας, αλλά σκεφθείτε επίσης ότι αν βάλετε πολλά φυτά στην ίδια γλάστρα μπορεί να μην καταφέρουν να αναπτυχθούν όλα με επιτυχία ακόμη και αν τα ποτίζετε και τα φροντίζετε πολύ προσεκτικά. Επίσης, σε αυτό παίζει ρόλο και ο αέρας, το κρύο ή η ζέστη.

Έπιπλα κήπου

Τα έπιπλα των εξωτερικών χώρων πολύ συχνά είναι πολύ άβολα. Δεν έχετε παρά να τα δοκιμάσετε με πολλή προσοχή και ηρεμία πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά. Καθίστε ας πούμε στην καρέκλα ή στην πολυθρόνα για πέντε λεπτά και τσεκάρετε αν τα γόνατα, η μέση, η πλάτη σας είναι άνετα και μην παρασύρεστε μόνο από την εμφάνισή τους. Τα μπαλκόνια και οι βεράντες έχουν να κάνουν πάνω από όλα με την ηρεμία και την άνεση...
Σε ό,τι αφορά το υλικό, αποφασίστε σύμφωνα με τη χρήση που θα κάνετε. Τα αφήνετε όλο το χρόνο έξω ή τα μαζεύετε όταν μπει το φθινόπωρο; Τα μετακινείτε για διάφορους λόγους συχνά; Σας ενοχλεί το πλαστικό; Τι στυλ έχει γενικά το σπίτι και η βεράντα σας;
Τα ξύλινα έπιπλα κήπου είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, αρκεί να είναι φτιαγμένα από ξύλο ανθεκτικό, όπως το teak. Βέβαια, θα πρέπει να σκεφθείτε και τη συντήρησή τους, περίπου κάθε δύο χρόνια χρειάζονται βάψιμο με λάδι ή με χρώμα. Μπορείτε να βρείτε ξύλινα έπιπλα, τα οποία ανοίγουν και κλείνουν, οπότε είναι πολύ βολικά αν τα μετακινείτε ή θέλετε να τα φυλάξετε. Μπορούν επίσης να συνδυάζονται με καραβόπανο στις καρέκλες τις πολυθρόνες ή τις σεζ λονγκ κάτι που τα κάνει ακόμη πιο ελαφριά και ακόμη πιο εύκολα στη χρήση τους. Η κλασική πολυθρόνα του σκηνοθέτη είναι μια από τις πιο άνετες και ωραίες λύσεις, ενώ το ύφασμα σας δίνει τη δυνατότητα για πολλούς ευφάνταστους συνδυασμούς και επιλογές στα χρώματα και τα ντεσέν.
Τα πλαστικά είναι από την άλλη, πολύ φθηνά και πολύ ελαφρά. Αν και κάποτε υπήρχαν μόνο σε λευκό χρώμα, τώρα έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε από μια αρκετά μεγάλη γκάμα χρωμάτων. Συνδυάζονται εύκολα με διάφορα στυλ, μπορείτε να τα στολίσετε με ανάλογα μαξιλάρια, δεν χαλάνε εύκολα και μπορούν να αντέξουν για πολύ καιρό σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
Τα μεταλλικά έπιπλα δεν είναι ιδιαίτερα άνετα, ιδίως οι καρέκλες τους. Πολλά από τα κλασικά μεταλλικά σχέδια είναι εξαιρετικά άβολα. Γι΄ αυτό δοκιμάστε τα καλά πριν τα αγοράσετε. Τα πιο καινούργια μεταλλικά σχέδια (συχνά συνδυασμένα με ξύλο ή συνθετικά υλικά) είναι πολύ πιο άνετα και βολικά.

Φωτισμός

Ένα από τα βασικά σημεία στον εξωτερικό σας χώρο είναι και ο φωτισμός. Είναι σαφές ότι εκτός από τα «σποτάκια» ή άλλου τύπου απλίκες που συνήθως υπάρχουν στα μπαλκόνια μας, μπορείτε να κάνετε και άλλα... παιχνίδια. Χρησιμοποιήστε, για παράδειγμα, πορτατίφ ψηλά ή χαμηλά για να δώσετε περισσότερο αλλά και πιο γλυκό φως στο τραπέζι ή στο σημείο που κάθεστε. Μια πολύ ωραία και ρομαντική ιδέα είναι τα μικρότερα ή μεγαλύτερα φαναράκια που έχουν ηλεκτρικούς λαμπτήρες ή κεριά. Αν έχετε τη δυνατότητα, φωτίστε εσωτερικά μια γλάστρα ή μια σύνθεση –με κάποιο προβολέα εξωτερικού χώρου–αναδεικνύοντάς την. Τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει διάφορες εταιρίες να ασχολούνται επισταμένα με το φωτισμό του εξωτερικού χώρου, οπότε αν έχετε την οικονομική δυνατότητα αλλά και τη δυνατότητα χώρου, συμβουλευθείτε τους. Ο φωτισμός, όπως άλλωστε και στους χώρους του σπιτιού, παίζει τεράστιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Υλικά για το δάπεδο

Υπάρχει και εδώ πολύ μεγάλη ποικιλία. Η επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας αλλά και από το γενικό στυλ του σπιτιού σας. Σίγουρα, πρέπει το υλικό να είναι ανθεκτικό και κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους. Μπορεί να είναι πέτρα κομμένη σε λεπτές πλάκες, πλακάκια, μωσαϊκά, λεπτά τούβλα αλλά και ξύλο. Σε ό,τι αφορά τα δάπεδα γενικά, θυμηθείτε ότι επειδή έχουν άμεση σχέση με το εσωτερικό, για να έχετε ένα ωραίο αποτέλεσμα θα πρέπει να ταιριάζουν με ό,τι αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε στο μπαλκόνι ή την ταράτσα σας.